Статті про ламінат

Навіщо в ламінаті фаска

Один з параметрів, що визначають зовнішній вигляд, а також вартість ламінату – це фаска.

Фаска це поглиблення (скіс) по поздовжній стороні дошки або ж з чотирьох сторін. Надає підлозі завершений зовнішній вигляд натуральної дерев’яної дошки або ж плитки з каменю.

Фаска буває V або U форми. V фаску виконують, обрізаючи крайку дошки під кутом, скіс фарбується в тон декору або трохи темніше в заводських умовах в момент вирізки замку.

U фаска виконується методом пресування разом з етапом пресування ламінованих панелей. Тут скіс округлий і ламінований.

Через декілька років між дошками через перепади вологості можуть утворитися мікро щілинки. Фаска маскує їх, і Ваша підлога завжди буде виглядати привабливо.

Крім чисто естетичної функції у фаски є і практична

Ламінат швидше за все пошкоджується на кромці, де шар ламінату починає відходити через вологість, удари. Можуть утворитися бульбашки, міні здуття. Фаска захищає край дошки від постійних ударних впливів і кромка довше залишається в цілості, зберігаючи бездоганний зовнішній вигляд підлоги.

І ще один нюанс. Навіть в заводських умовах нехай і невеликий, але допустимий відсоток кривизни панелей. При монтажі таких панелей залишаються неприємні щілинки, які можуть зіпсувати ідеальний зовнішній вигляд. При нарізці панелей на верстаті можливі невеликі нерівності, задирки. У момент обрізки фаски вони всі видаляються. Дошка виглядає повністю рівною. Тобто фаска також замаскує можливе порушення геометрії підлогових панелей.

Якщо ви вибираєте ламінат з фаскою, рекомендуємо вибирати ламіновану U фаску, так як саме вона максимально надійно захищає кромку дошки від пошкодження.

Якщо ж вам сподобався декор без фаски, то в цілях максимального збереження кромок дошки, можна краї обробити восковим або силіконовим герметиком, який вирівняє можливі нерівності, що виникли під час обрізання дошки в автоматичних промислових умовах.

Подивіться, як виглядає ламінат в зібраному вигляді без фаски:

І як виглядає ламінат в зібраному вигляді з фаскою:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *